SETETES EMBUN


SETETES EMBUN

Sebuah nasihat buat saya sebagai calon suami yang di dapatkan dari Millis DT..

Walaupun sudah ada segala-galanya. Apalagi yang tidak ada di surga, namun Nabi Adam a. s. tetap merindukan Siti Hawa. Kepada wanitalah lelaki memanggil Ibu, Isteri atau puteri. Dijadikan mereka dari tulang rusuk yang bengkok untuk diluruskan oleh lelaki, tetapi kalau lelaki sendiriyang tidak lurus, tidak mungkin mampu hendak meluruskan mereka. Tak logis kayu yang bengkok menghasilkan bayang-bayang yang lurus.
Luruskanlah wanita dengan cara petunjuk Allah, Karena mereka diciptakan begitu rupa oleh mereka. Didiklah mereka dengan panduan dari-Nya :

JANGAN COBA JINAKKAN MEREKA DENGAN HARTA, NANTI MEREKA SEMAKIN LIAR JANGAN HIBURKAN MEREKA DENGAN KECANTIKAN, NANTI MEREKA SEMAKIN MENDERITA

Yang sementara itu tidak akan menyelesaikan masalah, kenalkan mereka kepada Allah, Zat yang Kekal, disitulah kuncinya.

AKAL SETIPIS RAMBUTNYA, TEBALKAN DENGAN ILMU, HATI SERAPUH KACA, KUATKAN DENGAN IMAN, PERASAAN SELEMBUT SUTERA HIASILAH DENGAN AKHLAK

Suburkanlah mereka karena dari situlah nanti merekaakan nampak penilaian dan keadilan Tuhan. Akan terhiburdan berbahagialah mereka, walaupun tidak jadi ratu cantik dunia, Presiden ataupun perdana menteri negaraatau Woman Gladiator.
Bisikkan ke telinga mereka Bahwa Kelembutan BukanSuatu Kelemahan.Sebaliknya disitulah kasih sayangTuhan, karena rahim wanita yang lembut itulah yangmengandungkan lelaki-lelaki wajah : Negarawan, karyawan, jutawan dan wan-wan lain. Tidak akan lahir Superman tanpa Superwoman.Wanita yang lupa hakikat kejadiaannya, pasti tidakterhibur dan tidak menghiburkan. Tanpa ilmu, iman dan akhlak bukan saja tidak bisadiluruskan,Bahkan mereka pula membengkokkan.

LEBIH BANYAK LELAKI YANG DIRUSAKKAN OLEH PEREMPUAN DARIPADA PEREMPUAN YANG DIRUSAKKAN OLEH LELAKI SEBODOH-BODOH PEREMPUAN PUN BISA MENUNDUKKAN SEPANDAI-PANDAI LELAKI.

Itulah akibatnya apabila wanita tidak kenal Tuhan.Mereka tidak akan kenal diri mereka sendiri, apalagimengenal lelaki. Kini bukan saja banyak Boss telah kehilangan sekretaris; Bahkan anak pun akan kehilanganIbu, Suami, kehilangan Isteri dan Bapak akan kehilangan Puteri. Bila wanita durhaka, dunia akan huru-hara. Bila tulang rusuk patah, rusaklah jantung, hati dan limpa.
Para lelaki pula jangan hanya mengharap ketaatan, tapi binalah kepemimpinan. Pastikan sebelum memimpinwanita menuju ALLAH. Pimpinlah diri sendiri dahulu kepada-NYA. Jinakkan diri dengan ALLAH, niscaya jinaklah segala-galanya di bawah pimpinan kita.

JANGAN MENGHARAP ISTERI SEPERTI SITI FATIMAH, KALAU PRIBADI BELUM LAGI SEPERTI SAYYIDINA ALI

Iklan

2 Comments

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s